Quantcast
Channel: Werktijden & roosters – Werkwacht
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Aanwezigheidsdienst en bereikbaarheidsdienst

0
0

Werk je in de zorg of bij de brandweer? Dan is het goed mogelijk dat je te maken hebt met bereikbaarheidsdiensten, aanwezigheidsdiensten en consignatiediensten. Dat betekent dat je bereikbaar en beschikbaar moet zijn voor werk. Je kan ieder moment opgeroepen worden. Wat telt als werktijd en wat niet? En wat is het verschil tussen deze diensten?

Bij aanwezigheidsdienst ben je op de werkplek

Bij de aanwezigheidsdienst moet je op de werkplek aanwezig zijn, zodat je bij een oproep zo snel mogelijk aan het werk kan gaan. Een aanwezigheidsdienst mag alleen gebruikt worden wanneer je werk niet op een andere manier te organiseren is (denk aan de zorg en brandweer). In je cao moeten afspraken staan over de aanwezigheidsdienst. De aanwezigheidsdienst geldt alleen voor werknemers boven de 18 jaar.

Bij aanwezigheidsdienst zijn alle uren gewerkte uren

Alle uren die je aanwezig bent tijdens je aanwezigheidsdienst tellen als gewerkte uren, ook als je aan het wachten of aan het slapen bent.

Regels aanwezigheidsdienst

In de regeling is een verschil tussen mensen die regelmatig in aanwezigheidsdiensten werken en mensen die dit incidenteel doen. Een aanwezigheidsdienst mag sowieso maximaal 24 uur duren.

Direct voor én na een aanwezigheidsdienst, mag je minimaal 11 uur niet werken. Wordt de rusttijd niet gehaald dan mag je deze tijd inhalen. Ook het aantal aanwezigheidsdiensten zijn beperkt. In 26 weken mag je maximaal 52 keer een aanwezigheidsdienst draaien. En het aantal gewerkte uren per week moet je in de gaten houden.

Bereikbaarheidsdienst

De bereikbaarheidsdienst lijkt veel op de consignatiedienst. Dit zijn vaak piketdiensten, bijvoorbeeld een huisarts die opgeroepen kan worden. Bereikbaarheidsdiensten zijn gebruikelijk in de zorg. Het verschil met consignatiediensten is dat de bereikbaarheidsdienst een periode is van 24 uur aaneengesloten. Een consignatiedienst kan een periode tussen twee diensten zijn of tijdens een pauze.

Tijdens bereikbaarheidsdiensten hoef je niet op het werk te zijn

Wanneer je een bereikbaarheidsdienst hebt, kun je gewoon thuis zijn, naar een verjaardag gaan of wat dan ook. Maar, zodra je wordt opgepiept moet je gelijk in de startblokken staan. Dus je moet fris blijven en de spullen die je nodig hebt voor je werk, bij de hand hebben. De kenmerken van de bereikbaarheidsdienst zijn:

  • Je bent niet op de werkplek aanwezig, maar je bent wel verplicht om bereikbaar te zijn.
  • De uren dat je bereikbaar moet zijn tellen niet als gewerkte uren, alleen als je opgepiept wordt telt dat als gewerkte tijd. En dan telt de reistijd op de heenweg ook als gewerkte tijd, de terugweg niet.

The post Aanwezigheidsdienst en bereikbaarheidsdienst appeared first on Werkwacht.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

Reglex 10 servicebeurt

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39

TK: Tudor Pelagos 39